Snøskredvarsel for region Salten fredag 20.05.2022

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:

Generelt stabile forhold. Vær varsom med skavler, gammel fokksnø og bratte fjellsider der sola tar tak.

Skredfarevurdering

Snødekket ventes å være stort sett stabilt nå. I de nordlige deler av regionen, Steigen og Hammarøy der det kom mest snø først i uka vil høye temperaturer kunne gi våte skred, spesielt i høyden der det kom nysnø. I solvendte sider kan små skred løsne av seg selv når sola står på. Glideskred er uforutsigbare, men kan forekomme der det er forhold for det, for eksempel der underlaget er svaberg eller bratt gressbakke. Unngå terreng under glidesprekker.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

17. mai kom det endel snø i Steigen og Hammarøy område med vind fra nordvest til sørvest. Det antas at det ligger enkelte fokksnøflak i østvendte lesider. Denne snøen har i etterkant blitt påvirket av sol og varme slik at den er blitt smelteomvandlet i mange heng. Fortsatt kan det være vinterlig i nordvendte sider. Den gamle snøen forut for snøfallet 17. mai er generelt smelteomdannet og stabilt. Stedvis er det mye vann i snøen.

Det er nå lite snø igjen under 300 til 600 moh.

Fjellvær, 19.05.2022

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -2 °C til 5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 20.05.2022

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. 0 °C til 5 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Skyer til utover dagen. Stedvis frisk bris i fjellet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS