Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Salten fredag 16.12.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det finnes områder med svake lag av rim under den vindtransporterte snøen. Vær forsiktig i leområder, særlig i eller nært terrengfeller.

Skredfarevurdering

Det er stor grad av usikkerhet i værprognosen og det ventes store lokale forskjeller i nedbørsmengde og vind. Dette skaper usikkerhet rundt skredfaren. Det kan lokalt komme store mengder nysnø kombinert med sterk vind som ventes å danne ustabile fokksnøflak oppå svake lag av overflaterim og/ eller kantkorn som ble nedsnødd på onsdag kveld. I de deler av regionen som får størst pålagring av fokksnø vil det kunne gå naturlig utløste flakskred. Varslet faregrad gjelder for de deler av regionen som får mest nysnø.

Enkelte steder kan det også være lett å løse ut skred i fokksnøen fra forrige uke, siden det er i ferd med å danne seg et svakt lag av kantkorn i fokksnøen. Mange steder i fjellet er fokksnøflakene harde, men vær spesielt obs rundt tregrensen der fokksnøflakene er myke og det er lettere å påvirke svake lag.

Sjekk skredvarsel igjen i morgen for å holde deg oppdatert på utvikling av skredfaren.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 15. desember 2022

Spredte snøbyger siden onsdag kveld har gitt forskjellig nysnømengde i regionen, enkelte steder opp mot 20 cm. Størst snøfall har kommet i kystnære områder.
Nysnøen har lagt seg dels rett på bakken og dels på det lille som har vært av snø fra før. I skogen er snødekket generelt svært tynt og mange steder mangler det såle under nysnøen.

Under nysnøen finnes det noen steder et vedvarende svakt lag av kantkorn oppå skare.

I begynnelsen av uken har det blitt observert rim på overflaten i naboregionen. Vi antar at dette svake lag finnes også enkelte steder i Salten og at det nå ligger nedsnødd etter snøvær de siste dagene, men har foreløpig ikke fått dette bekreftet.

Fjellvær

Torsdag 15. desember 2022

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest. -22 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Av og til liten kuling. Usikre værprognoser mtp. vind og nedbør.

Fredag 16. desember 2022

10 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørvest. -13 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet. Svært usikre værprognoser mtp. vind og nedbør pga. usikker utvikling av polare lavtrykk/bygelinjer i kaldlufta.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS