Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten fredag 24.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Ustabile fokksnøflak kan ligge på glatt skare eller over et vedvarende svakt lag i leområder. Det kan være svært lett å løse ut skred.

Skredfarevurdering

Nysnø og vinddreining fra dagen før gjør at ustabil fokksnø kan finnes i flere himmelretninger. Flakene kan ha lagt seg over et svakt lag av rimkrystaller eller kantkorn som var observert nært overflaten tidligere i uken. Dette er usikkert inntil videre, men hvis det har skjedd vil stabiliseringen ta lenger tid enn normalt. Skredproblemet kan finnes både i åpne områder i skogen og fra skoggrensen og oppover.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 23. februar 2023

Etter kraftig vind og nysnø torsdag er snødekket på fjellet sterkt vindpreget med mye fokksnø i leområder. I skogen der vinden ikke har tatt tak er det mye løssnø.

Forrige uke fuktet et kraftig mildvær snøen høyt til fjells. Dette frøs senere til og gjør at det er et hardt skarelag under snøen fra de siste dagene.

Før det kom nysnø på torsdag var det observert stor utbredelse rimkrystaller og kantkorn på snøoverflaten. Dette kan ha snødd eller føyket ned i leområder.

Torsdag meldes det om skytende sprekker i nærheten av Valnesfjord.

Fjellvær

Torsdag 23. februar 2023

20 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra sør, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Fredag 24. februar 2023

9-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordvest. -11 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS