Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Salten mandag 20.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Ustabile fokksnøflak i leområder. Vedvarende svake lag kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Snøbyger kombinert med sterk vind som dreier i retning ventes å danne ustabile fokksnøflak i noen leheng. Disse flakene kan være svært lett å løse ut, spesielt når de er helt ferske. Skredfaren ventes å være størst i indre del av regionen hvor det kommer mest snø. Der pålagring er størst kan enkelte naturlig utløste skred også forekomme.

Det er usikkerhet i værprognosen knyttet til et lavtrykk som passerer område natt til tirsdag. Det kan potensielt være svært kraftig vind som i såfall vil øker fare for naturlig utløste skred.

Det er fortsatt usikkert i hvor stor grad det er mulig å påvirke vedvarende svake lag i snødekket. Ha det i bakhodet og vær forsiktig der det ligger fokksnø i bratt terreng. Får du faretegn som drønn eller skytende sprekker er dette tegn på at det vedvarende svake laget er aktivt og at det er lett å løse ut skred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 19.03.2023

Snøoverflate er preget av sterk vind de siste dagene. Fokksnøansamlinger finnes særlig mot nord og vest. Avblåst mot sør og øst.

Det gamle snødekket består stort sett av hard og kompakt skare.

Det har vært kaldt de siste dagene, som fører til at det gradvis dannes vedvarende svake lag i snødekket. Noen steder over, noen steder under skarelag høyt i snødekket.
Det er usikkert i hvor stor grad dette har utviklet seg til et reelt skredproblem enda, men observasjoner fra nabo regioner tyder på at laget kan påvirkes der snødekke er tynt.

På søndag meldes det om kraftig snøfokk i fjellet.

Fjellvær, 19.03.2023

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørøst, endring til sterk kuling fra øst om ettermiddagen. -17 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 20.03.2023

10 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra vest, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Natt til tirsdag passerer lavtrykk med stor usikkerhet. Følg med på oppdatert værvarsel.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS