Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Salten tirsdag 21.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind og snø gir økt skredfare. Unngå leområde der det samlar seg fersk fokksnø. Usikkerhet knyttet til vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Snøbygene fortsetter, og med kraftig vind fra vest vil det dannes ustabile fokksnøflak i flere leheng. Disse flakene kan være svært lett å løse ut, spesielt når de er helt ferske. Der pålagringen er størst kan enkelte naturlig utløste skred også forekomme.

Det er usikkerhet i værprognosen knyttet til et lavtrykk som passerer område natt til tirsdag som kan gir stor lokale forskjeller i vindstyrke og nysnømengde. Skredfaren ventes å være størst i indre del av regionen hvor det kommer mest snø.

Det er fortsatt usikkert i hvor stor grad det er mulig å påvirke vedvarende svake lag i snødekket. Dette skredproblemet er trolig mest fremtredende i indre del av regionen. Utvis varsomhet i områder med tynt snødekke hvor laget potensielt kan være nærmere overflaten. Får du faretegn som drønn eller skytende sprekker er dette tegn på at det vedvarende svake laget er aktivt og at det er lett å løse ut skred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 20.03.2023

Snøoverflaten er preget av sterk vind de siste dagene. Fokksnøansamlinger finnes særlig mot nord og vest. Avblåst mot sør og øst.

Det gamle snødekket består stort sett av hard og kompakt skare.

Det har vært kaldt de siste dagene, som fører til at det gradvis dannes vedvarende svake lag i snødekket. Noen steder over, noen steder under skarelag høyt i snødekket. Det er usikkert i hvor stor grad dette har utviklet seg til et reelt skredproblem enda, men observasjoner fra nabo regioner tyder på at laget kan påvirkes der snødekke er tynt.

På søndag meldes det om kraftig snøfokk i fjellet.

Fjellvær, 20.03.2023

10 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra vest, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Natt til tirsdag passerer lavtrykk med stor usikkerhet. Følg med på oppdatert værvarsel.

Fjellvær, 21.03.2023

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Sterk kuling fra vest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -12 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Kraftig lavtrykk passerer natt til tirsdag. Fortsatt usikre vind- og nedbørprognoser. Følg med på oppdatert varsel.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS