Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten onsdag 22.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå område med fersk fokksnø. Vinden øker og dreier. Snø som ligg på bakken fra før vil blåse inn i nye leområde og naturlig utløste skred kan forekomme.
  • Størst fare fra onsdag kveld

Skredfarevurdering

Vinden øker og dreier i retning i løpet av dagen. På de steder hvor vinden er sterk nok til å flytte på løssnøen fra i går vil det dannes ustabile fokksnøflak. Disse flakene kan være svært lett å løse ut, spesielt når de er helt ferske. Der pålagringen er størst kan enkelte naturlig utløste skred også forekomme.

Dersom solen titter frem kan det går små naturlig utløse løssnøskred i bratte sider.

Vedvarende svakt lag rundt skarelag ligger generelt godt beskyttet under hard snø og er derfor svært vanskelig å påvirke. Men vær oppmerksom der snødekke er tynt. Får du faretegn som drønn eller skytende sprekker er dette tegn på at det vedvarende svake laget er aktivt og at det er lett å løse ut større skred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 21. mars 2023

Det er nysnø til havnivå i hele regionen. Under skoggrensen og i skjermet formasjoner er det generelt løs ubunden snø og fine skiføre. Over skoggrensen er det stor lokale forskjeller i hvor vindpreget snøoverflaten er, alt fra myk til hard fokksnø ettersom hvor vindutsatt terrengformasjonen er.

Det finnes stedvis kantkornlag rundt gamle mildværsskare. Disse lagene ligger generelt dypt i snødekket og er svært vanskelig å påvirke de alle fleste steder, noe som forklarer fravær av faretegn som drønn. Det kan likevel ikke utelukkes at de kan påvirkes enkelte steder der snødekke er tynt eller med veldig stor tilleggsbelastning.

Andre steder i regionen har vedvarende svake lag ikke blitt funnet i det siste.

På tirsdag er det observert naturlig utløst str. 2 flakskred i sørøst vendt leområde

På tirsdag meldes det om kraftig snøfokk på fjellet.

Fjellvær

Tirsdag 21. mars 2023

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Sterk kuling fra vest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -12 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Kraftig lavtrykk passerer natt til tirsdag. Fortsatt usikre vind- og nedbørprognoser. Følg med på oppdatert varsel.

Onsdag 22. mars 2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst, endring til liten kuling fra nordøst om kvelden. -18 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS