Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Salten fredag 05.01.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes områder med svakt lag av rim nær snøoverflata. Vær forsiktig i leområder, særlig i eller nært terrengfeller.

Skredfarevurdering

Eit lag av rim ligg under eit tynt flak. Men det er kun i få områder flaket er tjukt nok til at dette vert problematisk. Det kjem litt nysnø og nokre stader kan det bli danna små ferske flak over dette svake laget. Nokre stader kan det også vere mogelg å løyse ut skred i svake lag av kantkorn djupare i snødekket. Viss skred løysnar på desse laga kan dei bli store, men det er lenge sidan det har vore observert aktivitet på desse laga.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 4. januar 2024

På snøoverflata ligg det rim. Det har vore lite nedbør og låge temperaturar dei siste dagane. Den eldre snøen har vore utsett for mildvêr og det er skare i låglandet.

Det er også observert lag av rim under flak høgt i snødekket. Det finst også svake lag av kantkorn både ved bakken og høgare oppe i snøen. Låge temperaturar kan gjere at det vert danna meir av både kantkorn og rim.

Onsdag vert det innrapportert eit skred i Valnesfjord. Det er mest truleg fleire skred som har gått inntil kvarandre i løpet av dei siste dagane.

Fjellvær

Torsdag 4. januar 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -30 °C til -12 °C på 1100 moh. Klarvær.

Fredag 5. januar 2024

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sør, endring til stille/svak vind fra sør om formiddagen. -18 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS