Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Salten tirsdag 23.01.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i leområder der et vedvarende svakt lag har snødd/føyket ned. I lavlandet kan skred løsne av seg selv når det kommer regn.

Skredfarevurdering

Du kan løse ut skred det har lagt seg fokksnø. Dreiende vindretning gjør at det kan være ustabil fokksnø i alle himmelretninger.
Fokksnøen kan ligge på nedføyka nysnø eller på et svakt lag av kantkorn. Kantkornlaget finnes over et skarelag som ble dannet etter forrige mildværsperiode. Fjernutløsning av skred på dette laget er mulig. Vær derfor konservativ i rutevalg. Spesielt utsatt terreng er gjennom og rett over tregrensa der du går fra løsere snø til å møte på snø som er bundet til flak.
I lavlandet kan enkelte skred løsne av seg selv dersom det kommer nok regn. Unngå bratt terreng med våt og løs snø.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 22. januar 2024

Det har kommet litt nysnø de siste dagene, men mange steder består snøoverflaten av hard skare i fjellet. Rundt skoggrensa og rett over er det mer fokksnø.

Den gamle snøen dypere i snødekket er preget av et mildvær fra 9.1. Mildværet gjennomfuktet snøen ned til bakken opp til 500-600 moh. Over denne høyden er det er tynt skarelag opp til rundt 900-1000 moh.

Det finnes kantkorn mellom skarelag fra 9.1. og overliggende fokksnø. Lørdag ble det fjernutløst flere skred ved Fauske, alle ved tregrensa.

Vedvarende svake lag dypere i snødekket er trolig godt beskyttet av et hardt skarelag eller fokksnø og regnes som inaktive.

Fjellvær

Mandag 22. januar 2024

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh natt til mandag. Stiv kuling fra sørøst. -13 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Perioder med sørøstlig sterk kuling. Noe minkende vind om kvelden.

Tirsdag 23. januar 2024

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh om ettermiddagen. Bris fra sør, endring til liten kuling fra nordvest om formiddagen. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS