Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Salten onsdag 13.03.2024

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabilt på grunn av hardt snøoverflate. I høytliggende skyggesider kan et svakt lag med overflatenær kantkornlag påvirkes enkelte steder.

Skredfarevurdering

Snødekke vil oppleves som generelt stabilt i regionen. Det er fare for å gli ut på steder der snøoverflaten er hard og isete.

I høyereliggende, nordvendte skyggesider finnes det et kantkornlag nær overflaten. Der det overliggende flaket er mykt, eller tynt vil det være mulig for en skiløper å løse ut mindre skred. Vær oppmerksom over konvekser og i overgangen fra flat til bratt.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 12. mars 2024

Det er lite snø igjen under 300 moh og snøgrensen har begynt å krype oppover. Under 500 moh er det isete og hardt, bortsett fra soleksponerte sider som har gått gjennom flere runder med smelting og gjenfrysing. I høyereliggende områder er snødekket stort sett hardt, vindpreget og isete. Der verken solen eller vinden har tatt, finnes det mindre områder med tørr og til og med myk snø. Senest tirsdag er det observert overflatekantkorn over 500 moh.

På Kistrandtindan ble det mandag observert et kantkornlaget nær overflaten med avrundete fasetter. Laget viste ikke evne til bruddforplantning og utbredelsen til laget er uvisst i regionen. Men det er rimelig å antar at laget kan være mer potent i områder som var kaldere.

Det finnes også svake lag av kantkorn rundt et skarelag fra 29. januar. Laget utgjør ingen skredproblem for tiden.

Fjellvær

Tirsdag 12. mars 2024

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørøst. -19 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Onsdag 13. mars 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til stiv kuling fra sørøst om kvelden. -14 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Tilskyende utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS