Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Salten fredag 15.03.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
I høyfjellet kan det være svært lett å løse ut ferske flak av fokksnø! I bratt solvendt terreng kan det løsne skred av seg selv når solen slipper til.

Skredfarevurdering

I fjellet kan den nyeste nedbøren ha lagt seg på kantkorn eller rim. Det gjør at det kan være svært lett å løse ut skred i den nyeste snøen. Det vil ta tid før den stabiliserer seg. Vær ekstra oppmerksom i nordvendt terreng, der er det observert mest kantkorn og rim.

Når solen titter frem utover dagen og får fuktet opp den nyeste snøen, kan det løsne små skred av seg selv. Faren er størst tidlig på ettermiddagen mens solen enda er ganske høyt på himmelen.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 14. mars 2024

Det er lite snø igjen under 300 moh og snøgrensen har begynt å krype oppover. Under 500 moh er det isete og hardt, bortsett fra soleksponerte sider som har gått gjennom flere runder med smelting og gjenfrysing. I høyereliggende områder er snødekket stort sett hardt, vindpreget og isete. Der verken solen eller vinden har tatt, finnes det mindre områder med tørr og til og med myk snø. Senest tirsdag er det observert overflatekantkorn over 500 moh.

Mange steder i regioner ble det, før siste snøvær, observert kantkornet snø i overflaten eller nær overflaten. Det var også observert mye overflaterim i høyden før siste snøfall, særlig i litt mer nordvendt terreng. Det er også vedvarende svake lag lenger ned i snødekket, men de ligger godt isolert under harde lag av fokksnø.

Fjellvær

Torsdag 14. mars 2024

8 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra nordvest om kvelden. -9 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Fredag 15. mars 2024

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til fredag. Bris fra nordvest, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -14 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS