Snøskredvarsel for region Sunnmøre søndag 05.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vind og nysnø gir ustabile fokksnøflak. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Nysnø og vind vil danne ferske fokksnøflak som stedvis kan være svært lette å løse ut. Temperaturen stiger utover dagen, og under mildværsgrensen kan det gå naturlig utløste våte skred.

Fokksnøflak kan ligge på svake lag av kantkorn som har blitt dannet i overflaten eller over mildværsskaren i det kalde, klare været tidligere i uken. Her vil skred være svært lette å løse ut. Det er vanskelig å vite hvor problemet finnes.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Forrige uke strakk et mildvær seg opp til rundt 1000-1100 moh og smelteomdannet snødekket. I begynnelsen av denne uken kom det betydelig bygevær som ga fokksnø, sprøhagl og løs snø oppå dette. Onsdag til fredag var det kaldt, klart og stille vær. I overflaten lå det på fredagen rundt 20 cm løs snø. Vind natt til søndag har påvirket snødekket, og det er nå sannsynligvis vindpåvirket de fleste steder.
I bratte sørsider har snøen blitt solpåvirket og det har gått en del våte løssnøskred.

Kaldt, klart vær de siste dagene har gitt høy temperaturgradient og dannet kantkorn over mildværsskaren.
I bratte solsider har det blitt dannet solskare. Det er blitt observert kantkorn over og under skaren. Her kan det være svært lett å løse ut skred.

Snødekket er fremdeles tynnere enn vanlig. Dette merkes særlig i fjordnære områder og på vindutsatte fjell. Ellers har det vært svært gode skiforhold tidligere denne uken.

Fjellvær, 04.02.2023

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1100 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -9 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 05.02.2023

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 700 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra vest, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -8 °C til -3 °C på 1400 moh. Skyet. Periodevis liten kuling.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS