Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sunnmøre fredag 31.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vanskelige forhold med stor usikkerhet! Det finnes vedvarende svake lag under nysnøen. Økende fare for løssnøskred på grunn av sol utover dagen.

Skredfarevurdering

Snødekket er stedvis veldig følsomt for belastning. Vær svært forsiktig i leområder hvor nysnøen har bundet seg til flak. Hvis dere ser at vinden flytter snøen og danner ferske flak, eller dere ser vindtegn i snøen anbefales det å unngå bratt terreng på disse stedene.

Det forventes å være lett å løse ut skred. Faregraden holdes nede av at skred ikke forventes å bli store. Vær obs. på steder der også mindre skred kan få store konsekvenser.

Særlig nordvendte leområder virker å være utsatt, men ha som utgangspunkt at det er mulig å løse ut skred i alle himmelretninger. Det er stedvis mulig å løse ut skred på avstand (fjernutløsning). Vær oppmerksom på skytende sprekker eller drønn, det er tydelige tegn på ustabil snø.

Når sola blir sterk utover dagen kan det være lett å løse ut skred i bratt solvendt terreng.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 30.03.2023

På søndagen kom det bygevær med påfyll av snø, særlig i ytre deler. Etter det har det vært opphold og mye klarvær. Tirsdag var det litt vind fra Ø/SØ som flyttet snø lokalt. Snødekket består nå av ubunden eller myk vindpåvirket snø fra bunn til topp i ytre deler og skare opp til skoggrensen og mykt over skoggrensen i indre deler (Hornindal). Generelt ligger den løse eller myke snøen oppå bærende skare eller hard fokksnø. I sørsider har solen dannet skarelag og noen steder våte løssnøskred

Kaldt klart vær den siste tiden har gitt god grogrunn for kantkorn rundt skarelag. Kantkorn finnes stort sett overalt, men flakene er mer sjeldne. Der snøen over kantkornet er ubundet er det ikke noe skredproblem. Men der snøen oppå kantkornet består av bundet snø kan det være svært lett å løse ut skred.

Dypere i snødekket finnes det et kantkornlag rundt skarelag fra 1. mars. Problemet ligger under tykke fokksnøflak og er generelt vanskelig å påvirke.

Onsdag ble det igangsatt en redningsaksjon på et skiløperutløst skred i Fjellsætra. Ingen var tatt. Husk å meld fra raskt hvis dere løser ut skred og ingen er tatt.

Fjellvær, 30.03.2023

Oppholdsvær. Frisk bris fra nordøst. -17 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 31.03.2023

Oppholdsvær. Frisk bris fra øst. -13 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS