Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sunnmøre tirsdag 21.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Det er svært vanskelig å forutse hvor en kan løse ut skred.

Skredfarevurdering

Vedvarende svake lag er til stede men det skal mer til å påvirke laget nå når snødekket er tilfrosset og hardt. Store skred kan løses ut enkelte steder, også fra avstand. Der snøoverflaten er hard er det vanskelig å påvirke det svake laget. Der snøoverflaten er myk er det lettere. Vær særlig forsiktig på overganger mellom tynt og tykt snødekke.

Snøen i fjellet har kommet med lite vind og vil antagelig ligge jevnt og fint fordelt.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 20.03.2023

Det har kommet mye snø på nordvestlandet i mars. I fjellet er snøoverflaten påvirket av sterk vind torsdag-fredag med opptil storm styrke. Fokksnø er flyttet over i heng mot nord. Det ligger uvanlig mye snø på fjella lengst ute ved kysten. Fredag ble snødekket fuktig høyt opp. I lavlandet ble det gjennomvått og en kan se smelteriller flere steder. Kaldt om natten gjør at snøoverflaten fryser til og det er skare på morgenen.

Det er observert kantkorn rundt skarelag i stort sett hele regionen. Dette problemet er aktivt og skred løses til stadig ut på dette laget. Utbredelsen vil variere og det er vanskelig å vite hvor det er lett å løse ut skred. Usikkerheten er stor og skred kan bli store eller svært store.
Problemet finnes fra skoggrensen og så høyt som skarelagene finnes. Skarelag er observert opp til minst 1300 moh. Selv etter mildvær i helgen viser snøprofiler at egenskapene til det svake laget er tilstede.

Lørdag meldes det om flere tørre flakskred str 3 utenfor Ørsta. Det har gått mange store og noen svært store skred torsdag-fredag. Flere skred fra Storhornet ved Stranda ble hørt og sett i løpet av fredag. Også flere skred fra Snøhornet sør for Volda ble observert fredag ettermiddag.

Fjellvær, 20.03.2023

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til mandag. Bris fra nordvest. -10 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 21.03.2023

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sør. -14 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Bris av skiftende retning.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS