Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sunnmøre tirsdag 28.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Utfordrende skredforhold. I høyden er det svært lett å løse ut nysnøflak på utsatte plasser. Unngå alt skredterreng.

Skredfarevurdering

Snødekket er stedvis veldig følsomt for ny belastning. Vær svært forsiktig i leområder hvor nysnøen har bundet seg til myke flak. Særlig nordvendte leområder virker å være utsatt, men ha som utgangspunkt at det er mulig å løse ut skred i alle himmelretninger. Det er stedvis mulig å løse ut skred på avstand (fjernutløsning). Skred kan også løsne av seg selv.

Nysøflakene ligger over et svak lag av nysnø eller vedvarende svakt lag av kantkorn. Det er usikkert hvor utbredt problemet med kantkorn høyt i snødekket er, men der det finnes skal det svært lite til for å løse ut skred.

Vedvarende svakt lag dypere i snødekket kan fortsatt være intakt i høyt til fjells og kan gi store skred noen få steder. Laget er generelt vanskelig å påvirke da det mange steder er dekket av tykk fokksnø.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 27. mars 2023

Natt til mandag kom det opp mot 30 cm nysnø fra nord, med lokale variasjoner. Det ligger ferske nysnøflak særlig i leområder mot sør.

Det gamle snødekket består av smelteomvandlet snødekke til ca 700 moh. Over dette er det gradvis tørrere. I høyden er det fokksnø av varierende fasthet og tykkelse mange steder. Løs, ubunden snø i skjermede formasjoner i høyden.
Rygger og vindutsatte plasser er avblåst ned til hard snø.

Mandag ble det i nordhelling på Sandhornet i Ørsta observert et svært hissig kantkornlag over skare som ble dannet i helga før søndagens snøfall. Samme svake lag funnet i Sykkylven. Lørdag og søndag ble det observert kantkorn mellom smelteskare og ferske fokksnøflak høyrere i snødekket.

Dypere i snødekket finnes det et kantkornlag rundt skarelag i stort sett hele regionen. Problemet kan finnes over ca 1100 moh, men ligger under tykke fokksnøflak og er generelt vanskelig å påvirke.


Mandag ble det rapportert om mange naturlig utløste skred ved Sandhornet i Ørsta på kant over skare.

Et stort skred mandag fra Dukhornet, nordvendt.

Lørdag ble det meldt om flere naturlig utløste str 2 og et str 3 flakskred som løsnet i øvre del av snødekket.

Det ble rapportert om to store skred i østvendt terreng på Seljebottstind i Valldal på søndag.

Det ble også rapportert om et middels stort flakskred i nordvendt terreng ved Eidskyrkja i Volda.

Fjellvær

Mandag 27. mars 2023

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nord, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -22 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Klarvær fra om formiddagen.

Tirsdag 28. mars 2023

2 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Stille/svak vind fra sørvest, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -23 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Tilskyende om morgenen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS