Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre mandag 09.01.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svakt lag i snødekket som enkelte steder kan påvirkes. Våte skred er mulig under mildværsgrensa.

Skredfarevurdering

Skredproblemene endres lite uten ny nedbør.
Det er usikkert om mildværet har ødelagt kantkornlaget som ligger over skoggrensa, men inntil videre må en skiløper ta hensyn til det. Vær spesielt forsiktig der fredagens fokksnø ligger som tynne og myke flak. Her vil det være enklest å påvirke kantkornlaget.

Det blir vanskeligere å løse ut våte skred etter hvert som snøoverflaten blir omdannet og mindre våt. Mest utbredt blir trolig våte løssnøskred i renner og søkk som har samlet fersk snø de siste dagene.
Over mildværsgrensa kan fokksnøflakene fortsatt påvirkes av en skiløper.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 8. januar 2023

Snøoverflaten består av eldre og helt ferske fokksnøflak om hverandre som har blitt fuktige under mildværsgrensa lørdag. Det finnes spor av vinderosjon (sastrugis) på utsatte steder. Det er snødekke til havnivå, men lite snø i fjellet.

Det er observert kantkorna snø over skarelag. Laget finnes i et begrenset høydeintervall mellom 600-900 moh og oppstod under kortvarig mildværet rett før nyttår.

Det er observert noen små våte løssnøskred og ett str2 flakskred søndag i Ørsta.

Lørdag-kveld til søndag har det vært plussgrader til 1200-1400 moh i regionen. Observasjoner fra Stranda viser fortsatt kaldt snødekke på 800 moh søndag.

Fjellvær

Søndag 8. januar 2023

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst. -8 °C til 2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Mandag 9. januar 2023

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen. -8 °C til 0 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS