Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sunnmøre mandag 20.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå skredterreng. Skredaktivitet forventes i forbindelse med væromslag natt til mandag. Faren er størst når været står på og der det kommer regn på nysnø.

Skredfarevurdering

Væromslag natt til mandag. Mye nedbør og stiv kuling gir krevende forhold i fjellet. Vinden vil flytte løs snø inn i leområder, og danne ustabile fokksnøflak. Vinden dreier i løpet av dagen, og ustabile fokksnøflak kan finnes i flere hengretninger. Skred kan løsne både naturlig eller under vekten av en skiløper. Faren for naturlig utløste skred er størst natt til mandag.

I lavlandet, der nedbøren kommer som regn, kan våte løssnøskred løsne av seg selv i nysnøen.

Skredfaren er størst i Sunnmørsalpene og rundt Storfjorden, der det ventes mest nedbør.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 19. februar 2023

I helgen har det snødd og blåst i regionen. Snøen ligger ujevnt fordelt i terrenget. Vindutsatte steder er avblåst. I skjermede formasjoner er snøen ubunden eller bundet til myke flak. Opp til ca. 1200 moh ligger nysnøen på skare eller smelteomvandlet overflate. Høyt til fjells ligger den på harde flak av vindtransportert snø. I lavlandet, opp til ca. 700 moh, er hele den gamle snøpakken smelteomvandlet.

Lørdag ble det observert naturlig utløste str. 2 skred i en nordside i Øyadalen ved Ørsta.

Det er observert mye sprøhagl i den siste nysnøen.

Fjellvær

Søndag 19. februar 2023

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh om kvelden. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -13 °C til -6 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Stigende temperatur sent på kvelden.

Mandag 20. februar 2023

40 mm i døgnet, opp mot 55 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh natt til mandag. Frisk bris fra sør, endring til liten kuling fra vest om formiddagen. -6 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet. Avtagende vind på kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS