Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre lørdag 01.04.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det er lett å løse ut skred i fersk fokksnø! Økende fare for løssnøskred på grunn av sol utover dagen.

Skredfarevurdering

Vær forsiktig i leområder der det ligger ferske flak. Hvis dere ser at vinden flytter snøen, eller mistenker at det nylig er blitt dannet flak anbefales det å unngå bratt terreng på disse stedene.

Det forventes å være lett å løse ut skred. Faregraden holdes nede av at skred ikke forventes å bli store. Vær derfor obs. på steder der også mindre skred kan få store konsekvenser.

Særlig nordvendte leområder virker å være utsatt, men ha som utgangspunkt at det er mulig å løse ut skred i alle himmelretninger. Vær oppmerksom på skytende sprekker eller drønn, det er tydelige tegn på ustabil snø.

Når sola blir sterk utover dagen kan det være lett å løse ut skred i bratt solvendt terreng.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 31. mars 2023

Snødekket består nå av ubunden eller myk vindpåvirket snø fra bunn til topp i ytre deler og skare opp til skoggrensen og mykt over skoggrensen i indre deler (Hornindal). Generelt ligger den løse eller myke snøen oppå bærende skare eller hard fokksnø. Enkelte steder er snødekket mer vindpåvirket. I sørsider har solen dannet skarelag og noen steder våte løssnøskred

Kaldt klart vær den siste tiden har gitt god grogrunn for kantkorn rundt skarelag. Kantkorn finnes mange steder, men ferske flake er mer sjeldne. Skred kan løses ut der det er dannet ferske flak over kantkorn.

Dypere i snødekket finnes det et kantkornlag rundt skarelag fra 1. mars. Problemet ligger under tykke fokksnøflak og er generelt vanskelig å påvirke.

Onsdag ble det igangsatt en redningsaksjon på et skiløperutløst skred i Fjellsætra. Ingen var tatt. Husk å meld fra raskt hvis dere løser ut skred og ingen er tatt.

Fjellvær

Fredag 31. mars 2023

Oppholdsvær. Frisk bris fra øst. -13 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Lørdag 1. april 2023

Oppholdsvær. Frisk bris fra øst, endring til bris fra øst om formiddagen. -13 °C til -1 °C på 1400 moh. Klarvær. Fra om ettermiddagen skiftende vindretning.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS