Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sunnmøre søndag 16.04.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratte heng med mjuk våt snø. Det finnes også svake lag dypere i snødekket, men de er vanskelig å påvirke.

Skredfarevurdering

Klarvær vil gi nattefrost, men det ventes også kraftig solinnstråling på dagen og sola varmer snøen. Det vil være lett å løse ut våte løssnøskred i bratte, solvendte heng der snøen begynner å bli våt.

Fokksnøflakene i fjellet har stort sett stabilisert seg. Det kan finnes enkelte lommer høyt til fjells i nordvendt terreng der de ligger på kantkorn, og her kan de fortsatt være mulig å løse ut.

Ved høye temperaturer om våren øker faren for glideskred og skavlbrudd. Vær forsiktig ved skavler og under glidesprekker.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 15. april 2023

Snødekket varierer mye med høyde og himmelretning. I lavlandet og i sørvendt terreng er snøoverflaten smelteomvandlet. Snøoverflaten smelter i overflaten på dagtid, og fryser til om natten. I nordvendt terreng høyt til fjells er snøen tørr og lagdelt.

Kaldt klart vær i påskeuken gav forhold for kantkorndanning høyt i snødekket. Observasjoner fra Påskehelga viser kantkorn under den siste nysnøen med ugunstige egenskaper, men det har ikke vært noe skredaktivitet på disse siden da.

Dypere i snødekket finnes det et kantkornlag rundt skarelag fra 1. mars. Problemet ligger nå under bærende fokksnøflak og er generelt vanskelig å påvirke. Når temperaturen stiger kommende dager kan det bli lettere å påvirke disse lagene igjen.

Fjellvær

Lørdag 15. april 2023

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1000 moh om ettermiddagen. Bris fra sørøst. -3 °C til 3 °C på 1400 moh. Skyet.

Søndag 16. april 2023

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørøst. -9 °C til 4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS