Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sunnmøre tirsdag 12.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
I fjellet kan vedvarende svake lag påvirkes der snødekket er tynt. Små fokksnøflak i overflata kan være lette å løse ut de ligger over kantkorn eller rim.

Skredfarevurdering

Det finnes flere skredproblemer å ta hensyn til. Vær obs på at det lokalt er mulig å løse ut skred i et vedvarende svakt lag av kantkorn dypt i snødekket. Sannsynligheten er størst der snødekket er tynt.
Enkelte store skred kan ikke utelukkes. Problemet ventes å være størst i høyden der det ligger eldre snø fra oktober ved bakken.

Vind i fjellet i helgen dannet noen små fokksnøflak. Disse flakene kan fortsatt være lette å påvirke, særlig om de ligger over svake lag av rim eller kantkorn.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller. Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 11. desember 2023

Det er snø til havnivå, men tynt snødekke i lavereliggende områder.
Snøen som kom i oktober ligger som en hard såle over ca 700 moh. Resten av snødekket består av fokksnø som er påvirket av kulde de siste ukene. Fokksnøen har blitt gradvis løsere og spenningsløs etter hvert som kantkornutvikling har pågått. I skjerma formasjoner og i skogen er det mye fint skiføre

Det er stor utbredelse av kantkorn og rim i snødekket. Kantkorn over skarelag dypt i snødekket er generelt vanskelig å påvirke, men lokalt der snødekket er tynt og overliggende fokksnø er myk kan det være lettere. Nedføyket rim og kantkorn høyt i snødekket kan ligge under tynne fokksnøflak etter vind lørdag.

Det gikk flere skred på Sunnmøre lørdag, de fleste i små ferske fokksnøflak. Det ble også løst ut et str.2 skred på kantkorn over skare i Ørsta.

Søndag ble det observert skytende sprekker og drønn i ferske fokksnøflak dannet lørdag. Forbigående mildvær i helgen har noen steder dannet en tynn skare opp til 400 moh.

Fjellvær

Mandag 11. desember 2023

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -18 °C til -6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 12. desember 2023

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -21 °C til -8 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS