Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sunnmøre mandag 08.01.2024

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabilt, vær forsiktig i bratt terreng der det finnes myk fokksnø. Svakt lag kan ikke utelukkes i indre del av regionen.

Skredfarevurdering

Det skjer liten endring i skredfaren når det er kaldt og tørt som nå. Svake lag blir svakere men flakene smuldrer opp samtidig. Der det er myke flak kan en løse ut små skred i fokksnøen. Husk at små skred kan gi fatale konsekvenser i alpint terreng og ved terrengfeller.


Det kan ikke utelukkes at det finnes vedvarende svake lag høyt til fjells i indre deler av regionen, men det er usikkert om de er mulig å påvirke.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 7. januar 2024

Snøoverflata er vindpåvirka etter hard vind i lang tid. Kaldt og klart siste dager har gitt uttørking og kanting av snøoverflaten og det er derfor løsere snø flere steder nå. Fokksnøflak er stort sett harde og bærende, og på vindutsatte steder er det avblåst ned på skare.

I fjellet er det eldre såle som er smelteomdannet og hard under 1000 moh.

Det ble observert kantkorn rundt mildværsskaren fra 16.12, men det er ingen nye observasjoner på dette siden 19.12.
Trolig påvirker ikke dette skredfaren nå, men det kan ikke utelukkes over 1000 moh i de østligste delene av regionen der det ikke har vært observasjoner i jul og nyttår.

Ingen skredaktivitet observert siste dagene.

Fjellvær

Søndag 7. januar 2024

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørvest. -23 °C til -5 °C på 1400 moh. Klarvær. Tilskyende

Mandag 8. januar 2024

Oppholdsvær. Bris fra sørvest. -20 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS