Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sunnmøre torsdag 29.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder og andre terrengformasjoner hvor vinden har lagt fra seg fersk fokksnø. Stedvis kan fokksnøen ha lagt seg over et kantkornlag.

Skredfarevurdering

Fortsatt kraftig vind vil opprettholde ferske fokksnøflak i lesider.

Usikkerhet rundt et nedføyket kantkornlag gjør at enkelte større skred ikke kan utelukkes. Særlig gjelder dette i søre deler av regionen som fikk mest nedbør onsdag.

I lavere områder hvor nedbør kommer som regn, ventes det naturlig utløste våte løssnøskred. De fleste vil nok være små, men enkelte middels store kan forekomme.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 28. februar 2024

Hard vind og litt nysnø har lagt opp fokksnø av ulik hardhet i leområder. Eldre snødekke er også preget av hard vind og mildvær med både regn og snø. Enkelte steder er det blåst fram skare og glassert, hard snø.

Det er tirsdag observert kantkorn over skare rundt Stranda. Dette laget er begynt å avrundes, men det kan likevel ikke utelukkes at det fortsatt er aktivt i deler av regionen.

Søndag er det registrert ferske middels store skred ved Fjellsetra/ Strandafjellet og i høgda ved Seljebottstinden.

Det er fortsatt noe usikkerhet i tilknytning til om det vedvarende svake laget fortsatt utgjør et skredproblem.

Fjellvær

Onsdag 28. februar 2024

14-16 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 600 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sør, endring til frisk bris fra sørvest om formiddagen. -6 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Torsdag 29. februar 2024

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1000 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest. -5 °C til 2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS