Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Svartisen søndag 22.04.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Utfordrende forhold pga. flere ulike skredproblem. Unngå utløpsområder i lavlandet og vær varsom i områder med nysnøflak i høyfjellet. Store lokale forskjeller.

Skredfarevurdering

Skredfaren forventes å avta noe som følge av kjøligere vær og mindre nedbør, men vann og fuktighet fra siste dagers regnvær vil kunne gi en forsinkelse i når vannet trenger gjennom skarelag, og påvirker svakt lag av kantkorn. Det kan derfor fortsatt forekomme noen middels og enkelte store naturlig utløste skred. Faren forventes å være størst i de områder som fikk mest nedbør lengst sør i regionen. Her forventes det også ustabile fokksnøflak etter siste dagers nedbør som snø over ca 700 moh. Pålagring av nysnø i høyden fører også til at det nå skal mindre til å påvirke svake lag av kantkorn dypere i snødekket.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 21. april 2018

Snøoverflaten er våt og fuktig de fleste steder under ca 800 moh. Over dette har nedbør trolig kommet som snø etter at temperaturen var noe synkende fra fredag. I høyden kan det være stor forskjell på nordvendte sider med kaldere snø nedover i snøpakken, og sør-vendte sider som har blitt sterkt påvirket av sol og mildvær tidligere i uka.

Det finnes et utbredt vedvarende svakt lag av kantkorn etter kuldeperioden februar - mars stort sett i hele Nord-Norge. Stedvis ligger det mye og hard snø over, ca.40-70 cm.

Det har vært mye skredaktivitet de siste dagene med str 1-3 naturlig utløste flakskred og våte løssnøskred.

Det har blitt rapportert om kraftige drønn/kollapser i snødekket flere steder i regionen de siste dagene. Observasjoner torsdag viser at kantkornlag fortsatt er intakte. Fram til lørdag morgen har det kommet 44 mm nedbør som regn på Lurøy målestasjon (115 moh). Det har kommet mest nedbør lengst sør i regionen og 6-10 mm i nordlige deler.

Fjellvær

Lørdag 21. april 2018

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørvest. -3 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Søndag 22. april 2018

2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Bris fra sør. -4 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS