Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Svartisen fredag 03.04.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. I tillegg til ustabil fokksnø finnes det vedvarende svake lag i snødekket som kan føre til svært store skred.

Skredfarevurdering

Vinden dreier til nordvest og kombinert med noe nedbør vil dette føre til ferske fokksnøflak i nye leområder i høyden. Dette medfører at vindtransportert snø nå finnes i mange himmelretninger. Det er lettest å løse ut skred i den ferskeste fokksnøen.
Mest utsatt er de vestlige og nordlige deler av regionen der det ser ut til å komme mest nedbør.
Vedvarende svake lag vurderes fremdeles som et aktuelt skredproblem og skred i ferskere fokksnø kan føre til kantkornlag dypere i snødekket løsner. Skredene kan da i enkelte tilfeller bli svært store.

Vær også oppmerksom på skavler som kan knekke og løse ut skred i underliggende heng.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 2. april 2020

Snøoverflaten i høyden består i stor grad av vindpåvirket snø av ulik hardhet. Opp til skoggrensa er snøen mykere. På de mest vindutsatte plasser er det avblåst til gammelt skarelag eller til bakken.

I skogen og i skjermede terrengformasjoner på fjellet kan det ligge ubunden snø tilgjengelig.

Det er flere kantkornlag i snødekket. Flere store naturlig utløste skred i regionen siste dager kan tyde på at kantkornlag har blitt påvirket grunnet økt tilleggsbelastning av fersk fokksnø.

Onsdag ble det observert flere naturlig utløste store skred i Rana og i Beiarn området.

Det er store variasjoner i snømengder i regionen.
Torsdag morgen meldes det at gjennom siste natt i Mo i Rana er det kommet 5-10 ny snø, og i Utskarpen 25 cm. Det er oppholdsvær og litt trekk fra øst.

Fjellvær

Torsdag 2. april 2020

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen. -12 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet.

Fredag 3. april 2020

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordvest. -12 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS