Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen fredag 19.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Unngå leområder der vedvarende svakt lag har snødd/føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Det er lett å løse ut skred på vedvarende svake lag av kantkorn og rim under den vindtransporterte snøen. Skredene kan bli store, og fjernutløsning er mulig. Der det finnes fersk vindtransportert snø kan det være svært lett å påvirke vedvarende svake lag. I lo-sider der snødekket er hardere er det vanskeligere å påvirke, men skred kan ikke utelukkes.

Lokalt kraftig vind kan gi pålagring i leområder. Enkelte steder er det også mulig å løse ut skred i nedføyket løs nysnø. Husk at fravær av faretegn ikke betyr fravær av skredproblemet.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 18. februar 2021

Sist uke kom det nysnø i regionen, på vind fra nordvest, som flyttet snøen inn i leområder. Kraftig vind fra sørøst de siste dagene har gitt nye leområder mot nord og vest. Snødekket er vindpåvirket i overflaten og består av vindtransportert snø med varierende hardhet. I enkelte skjermede områder kan det fortsatt være noe løs, ubunden snø. Rabber og utsatt terreng er avblåst.

Under 300 - 400 moh er det lite eller ingen såle under all den nye snøen.

Svake lag av rim og kantkorn under den siste nysnøen har stor utbredelse. Stabilitetstester viser god evne til bruddforplantning i de vedvarende svake lagene. Enkelte steder bryter blokken sammen ved frigjøring eller ved den minste belastning.

Det finnes også svake lag av kantkorn rundt skarelag lenger ned i snødekket.

Tirsdag var det kraftig snøfokk fra toppene og stor vindtransport av snø, både i høyfjellet og lavlandet. Onsdag ble det observert drønn sør i regionen.

Fjellvær

Torsdag 18. februar 2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra øst om ettermiddagen. -20 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fredag 19. februar 2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst. -15 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet. Sørøstlig stiv kuling utsatte steder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS