Snøskredvarsel for region Svartisen lørdag 20.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Krevende forhold. Unngå leområder der vedvarende svakt lag har snødd/føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Det er lett å løse ut skred på vedvarende svake lag av kantkorn og rim under den vindtransporterte snøen. Skredene kan bli store, og fjernutløsning er mulig. Lokalt kraftig vind og nedbør gir pålagring i leområder. Der det finnes fersk vindtransportert snø kan det være svært lett å påvirke vedvarende svake lag, og enkelte skred kan gå naturlig. I lo-sider der snødekket er hardere er det vanskeligere å påvirke, men skred kan ikke utelukkes. Det er også mulig å løse ut skred i nedføyket løs nysnø. Skredfaren vil øke utover dagen, etter hvert som nedbøren tiltar og temperaturen stiger.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Sist uke kom det nysnø i regionen, på vind fra nordvest, som flyttet snøen inn i leområder. Kraftig vind fra sørøst flytter nå snøen inn i leområder mot nord og vest. Snødekket er vindpåvirket i overflaten og består av vindtransportert snø med varierende hardhet. I enkelte skjermede områder kan det fortsatt være noe løs, ubunden snø. Rabber og utsatt terreng er avblåst. Under 300 - 400 moh er det lite eller ingen såle under all den nye snøen.

Svake lag av rim og kantkorn under den siste nysnøen har stor utbredelse. Stabilitetstester viser god evne til bruddforplantning i de vedvarende svake lagene. Enkelte steder bryter blokken sammen ved frigjøring eller ved den minste belastning. Det finnes også svake lag av kantkorn rundt skarelag lenger ned i snødekket.

Tirsdag var det kraftig snøfokk fra toppene og stor vindtransport av snø, både i høyfjellet og lavlandet. Flere drønn er observert de siste dagene. Observatør melder torsdag om rim på overflaten overalt der vinden ikke har tatt.

Fjellvær, 19.02.2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst. -15 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet. Sørøstlig stiv kuling utsatte steder.

Fjellvær, 20.02.2021

3-7 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørøst. -14 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet. Perioder med sørøstlig stiv kuling utsatte steder.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS