Snøskredvarsel for region Svartisen mandag 22.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Krevende forhold. Unngå ferdsel i skredterreng, også i skogen. Vindtransportert snø ligger på et vedvarende svakt lag. Skred kan fjernutløses.

Skredfarevurdering

Det er lett å løse ut store skred på vedvarende svake lag av kantkorn og rim under den vindtransporterte snøen. Enkelte steder kan det være svært lett å løse ut skred. Vind og nedbør avtar, men fortsetter å gi noe pålagring i leområder. Enkelte skred kan løsne naturlig. Relativt høye temperaturer kan føre til en svekkelse av vedvarende svake lag. Temperaturstigningen kan binde flak og gi flakskred også i skogen. Det er i tillegg mulig å løse ut skred innad i den vindtransporterte snøen.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Kraftig vind fra sørøst de siste dagene har flyttet snøen inn i leområder mot nord og vest. Snødekket er vindpåvirket i overflaten og består av vindtransportert snø med varierende hardhet. I enkelte skjermede områder kan det fortsatt være noe løs, ubunden snø. Rabber og utsatt terreng er avblåst. I skogen kan snøoverflaten være fuktig. Under 300 - 400 moh er det lite eller ingen såle under all den nye snøen.

Svake lag av rim og kantkorn under den siste nysnøen har stor utbredelse. Stabilitetstester viser god evne til bruddforplantning i de vedvarende svake lagene. Enkelte steder bryter blokken sammen ved frigjøring eller ved den minste belastning. Det finnes også svake lag av kantkorn rundt skarelag lenger ned i snødekket, og ved bakken.

Lørdag gikk det et lite personutløstskred i vestvendt heng ved Mo i Rana.

Torsdag melder observatør om rim på overflaten overalt der vinden ikke har tatt. Flere drønn og ferske sprekker er observert de siste dagene. Observasjoner lørdag tyder på at det er svært lett å løse ut skred, og at de svake lagene har god forplantningsevne. I helgen har det vært stor vindtransport av snø, både i høyfjellet og lavlandet.

Fjellvær, 21.02.2021

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørøst. -17 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Lokalt sørøstlig sterk kuling.

Fjellvær, 22.02.2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørøst. -14 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS