Snøskredvarsel for region Svartisen tirsdag 23.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Krevende forhold. Unngå ferdsel i skredterreng, også i skogen. Vindtransportert snø ligger på et vedvarende svakt lag. Skred kan fjernutløses.

Skredfarevurdering

Det er fremdeles lett å løse ut store skred på vedvarende svake lag av kantkorn og rim under den vindtransporterte snøen. Dette gjelder særlig i leområder for sørøstlig vind hvor det mange steder kan ligge store ansamlinger med fokksnø etter flere dager med denne vindretningen. Ytterligere påfyll kan danne ferske fokksnøflak, utvis stor varsomhet da skred i fokksnøen kan trigge større skred på svake lag dypere i snødekket! I enkelte bratte leområder kan det gå naturlig utløste skred str 3 Under og i mildværsgrensa kan temperaturstigningen medføre svekkelse av vedvarende svake lag, vær særlig forsiktig i skoggrensa.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Kraftig vind fra sørøst de siste dagene har flyttet snøen inn i leområder mot nord og vest. Snødekket er vindpåvirket i overflaten og består av vindtransportert snø med varierende hardhet. I skogen og i enkelte skjermede områder kan det fortsatt være noe løs, ubunden snø. Rabber og utsatt terreng er avblåst. Under 300 - 400 moh er det lite eller ingen såle.

Svake lag av rim og kantkorn under den siste nysnøen har stor utbredelse. Stabilitetstester viser god evne til bruddforplantning i de vedvarende svake lagene. Enkelte steder bryter blokken sammen ved frigjøring eller ved svært liten belastning. Det finnes også svake lag av kantkorn rundt skarelag lenger ned i snødekket, og ved bakken.

Lørdag gikk det et lite personutløstskred i vestvendt heng ved Mo i Rana.

Observasjoner lørdag tyder på at det er svært lett å løse ut skred, og at de svake lagene har god forplantningsevne. I helgen har det vært stor vindtransport av snø, både i høyfjellet og lavlandet.

Fjellvær, 22.02.2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørøst. -14 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 23.02.2021

7 mm i døgnet, opp mot 13 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra sørøst om formiddagen. -13 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS