Snøskredvarsel for region Svartisen lørdag 20.03.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Kraftig vind og nedbør gir betydelig snøskredfare. Både tørre og våte skred kan løsne naturlig.

Skredfarevurdering

I lavlandet vil regn både øke belastningen og svekke bindingene i snøen og det kan gå naturlig utløste våte skred i alle himmelretninger. Størrelsen på skredene vil i mange områder begrenses av at det finnes lite snø i lavlandet. Over mildværsgrensen vil sterk vind og nysnø føre til at det dannes flak med ustabil fokksnø i leområder. I noen områder kan disse legge seg over gårsdagens fokksnø som fortsatt kan trenge tid til å stabilisere seg. Skred kan løsne naturlig i de områdene som får mest vind og nedbør. På høyfjellet finnes det vedvarende svake lag dypt i snødekket. Det har tidligere vært vanskelig å påvirke, men når snøen nå får mer belastning kan det midlertidig bli mer ustabilt. Vedvarende svake lag er trolig mest utbredt i indre strøk. Bygevær vil gi store lokale variasjoner. De områdene som får mest vind og nedbør vil ha størst skredfare.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Våt snø (løssnøskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har denne uken vært bygevær som har gitt påfyll av nysnø av varierende mengde i regionen. Noen steder ligger snøen fremdeles løs og ubunden, andre steder har vind på torsdag bundet snøen til flak. I skogen er det gamle snødekket smelteomvandlet, mens snødekket over tregrensen består av eldre fokksnø, skarelag og samt vedvarende svake lag enkelte steder.

Før mildværet i slutten av februar var det observert flere vedvarende svake lag i snødekket. Over 800 moh og indre strøk, der de fremdeles er intakte, virker det som om de ligger under harde skarelag og generelt er vanskelig på påvirke.

Torsdag ble det observert flere tørre løssnøskred og flakskred på Ørtfjellet i Rana.

Torsdag ble det observert lett snøfokk i høyden, økende gjennom dagen.

Fjellvær, 19.03.2021

20 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sør, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -13 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør om kvelden og i sørvestlige områder. Høyest nysnøgrense i ytre strøk.

Fjellvær, 20.03.2021

15 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra vest, endring til stiv kuling fra nordvest om kvelden. -9 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær kan gi store lokale forskjeller i nedbørmengde og vindstyrke. Lavere temperatur utover dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS