Snøskredvarsel for region Svartisen onsdag 24.03.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Generelt ustabile forhold. I høyden må man unngå ferske og ustabile fokksnøflak. Enkelte naturlig utløste våte snøskred kan ventes i lavlandet tidlig på dagen.

Skredfarevurdering

Høyt til fjells har nedbør og kraftig vind de siste dagene ført til stor innsamling av fokksnø i leområder. Det samme vær fortsette i dag, og det ventes ytterligere pålagring av vindtransportert snø inn i leområde. Enkelte naturlig utløste skred kan forekommer der det kommer mest nedbør. Under mildværsgrensen kan det gå et og annet vått skred etterhvert som regn og smeltevann siger igjennom snødekket. På høyfjellet finnes det vedvarende svake lag dypt i snødekket, men det er trolig at de ligger under massive og stedvis harde lag med snø og det er vanskelig å påvirke de. Vedvarende svake lag er trolig mest utbredt i indre strøk.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Våt snø (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflate er preget av mildvær og regn opp til ca. 800 moh og er for det meste smelteomvandlet. Høyere til fjells har det vært kraftig vind og stor snøtransport. I leområder ligger det massive fokksnøflak av varierende hardhet.

Over 800 moh og i indre strøk, er det fremdeles intakte vedvarende svake lag i snødekket, men stort sett virker det som om de ligger under harde skarelag og generelt er vanskelig på påvirke.

På tirsdag er det rapportert inn flere ferske snøskred i Stormdalen ved Skarpneset. Søndag er det observert et naturlig utløst, middels stort, tørt flakskred i sørøstvendt terreng ved Rausandtinden.

Fjellvær, 23.03.2021

20 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra vest, endring til stiv kuling fra sørvest om kvelden. -5 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Mindre vind midt på dagen.

Fjellvær, 24.03.2021

15 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Liten storm fra sørvest, endring til sterk kuling fra vest om ettermiddagen. -6 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Vinden avtar på kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS