Snøskredvarsel for region Svartisen fredag 30.04.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold pga. snøbyger og vind. Vær varsom i områder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Litt roligere vær i dag forventes å være gunstig for stabilisering av gårdagens fokksnøflak, men skredfaren er knyttet til hvor mye snø og vind som kommer torsdag. Om det har dannet seg ustabile fokksnøflak torsdag kveld vil også disse være lette å løse ut fredag, særlig mot de høyeste toppene. Bygevær de siste dagene har gitt ulike mengde nedbør i forskjellige deler av regionen og det er store lokale forskjeller. Om sola får tak kan det gå små våte skred i bratte solsider.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Bygevær de siste dagene har gitt stor lokale variasjoner i nedbørsmengde. Mange steder består overflaten av noen få cm med nysnø opp på skare, mens på enkelte fjell ligger det >30cm myk fokksnø på overflaten. Den gamle snødekket har blitt gjennomfuktet i alle himmelretninger etter tidligere mildvær og regn høyt til fjells.

I høyfjellet kan det fortsatt finnes vedvarende svake lag av kantkorn. Det ligger i utgangspunktet under hard fokksnø og/eller skarelag og er generelt svært vanskelig å påvirke.

På onsdag ble det observert noen våte løssnøskred i lavtliggende terreng under Småtindan.

Fjellvær, 29.04.2021

4-8 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -12 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Snøbyger fører til lokale variasjoner i nedbør og vind.

Fjellvær, 30.04.2021

3-6 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordvest. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS