Snøskredvarsel for region Svartisen mandag 03.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i leområder der et vedvarende svakt lag har snødd/føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Det finnes et nyutviklet kantkornlag høyt i snødekke. Enkelte steder kan det være mulig å påvirke dette laget av en enkelt skiløper og skred kan bli store. Det er stor usikkerhet rundt utbredelsen av problemet, men faretegn som drønn tyder på et aktivt vedvarende svakt lag. Snøbyger de siste dagene har gitt påfyll av løssnø i fjellet og dreiende vindretning mandag kan laste fokksnø inn i vestvendt leområde høyt til fjells. Dette er avhengig av vindstyrke og hvor det finnes mest løssnø tilgjengelig for vindtransport. Temperaturstigning og solinnstråling gjør at våte skred kan løsne av seg selv. Mest løssnøskred men enkelte våte flakskred kan ikke utelukkes.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Bygevær de siste dagene har gitt store lokale variasjoner i nedbørsmengde og vindstyrke. Natt til søndag er det kommet opptil 10-15cm nysnø. Ovenfor skoggrensen er det myk vindpakket snø som preger overflaten. Den gamle snødekket har blitt gjennomfuktet i alle himmelretninger etter tidligere mildvær og regn høyt til fjells.

Det observert et nytt lag med begynnende kantkorn høyt i snødekke ovenfor ca. 600 moh. Det er foreløpig lite faretegn tilknyttet dette svake laget og utbredelsen er usikker. I høyfjellet over 800moh er det fortsatt vedvarende svake lag av kantkorn dypt i snødekket. Det ligger godt beskyttet av opptil flere lag med is og vil være svært vanskelig å påvirke, men skred som løsner høyere i snødekke kan muligens overbelaste dette laget.

På lørdag ble det utløst skred i nordvendt renneformasjon på Kjerringa.

På søndag formiddag meldes det om snøbyger til havnivå i Rana.

Fjellvær, 02.05.2021

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Bris fra nordvest. -15 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 03.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -15 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS