Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen tirsdag 04.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder der et vedvarende svakt lag ligger under nysnø og fokksnø fra helga. Økende vind på ettermiddagen fører til snøtransport og økende skredfare.

Skredfarevurdering

Økende vind utover ettermiddagen vil føre til snøtransport og dannelse av ustabile fokksnøflak. Dette gjelder hovedsakelig i høyden hvor snødekket er kaldere. Det forventes mest snøtransport i vestre deler av regionen hvor det kom mest snø i helga.

Det finnes et nyutviklet kantkornlag i overgangen mellom gammel skare og nyere snø. Enkelte steder kan det være mulig å påvirke dette laget av en enkelt skiløper. Flakskred på slike lag kan forplante seg langt og bli store. Det er usikkerhet rundt utbredelsen av problemet, men faretegn som drønn tyder på et aktivt vedvarende svakt lag.

Økende temperatur ut på dagen vil svekke bindingene i den øverste delen av snødekke og våte skred kan løsne av seg selv der snødekket blir vått.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 3. mai 2021

Bygevær de siste dagene har gitt store lokale variasjoner i nedbørsmengde og vindstyrke. I løpet av helga kom det opp mot 20 cm nysnø noen steder i regionen. Over skoggrensen er det myk vindpakket snø som preger overflaten, men i solsider kan overflaten være solpåvirket.

Den gamle snødekket har blitt gjennomfuktet i alle himmelretninger etter tidligere mildvær og regn høyt til fjells.

Det er observert et nytt lag med små kantkorn høyt i snødekket, over ca. 600 moh. Laget er observert både over og under et skarelag. Utbredelsen er usikker og kan variere i ulike himmelretninger og høyder.

I høyfjellet over 800moh er det fortsatt vedvarende svake lag av kantkorn dypt i snødekket. Laget ligger under opptil flere lag med is, og er generelt svært vanskelig å påvirke.

Mandag løste skiløper ut et vått løsnøskred ved Sandhornet. Søndag gikk det et personutløst, middels stort skred ved Store Strandtinden.

Fjellvær

Mandag 3. mai 2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -15 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 4. mai 2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst, endring til liten kuling fra øst om ettermiddagen. -10 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS