Snøskredvarsel for region Svartisen onsdag 05.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Unngå leområde der det har samla seg fersk fokksnø. Fare for våte, naturlige utløste skred i bratte sider hvor sola får tak. Skavelbrekk kan forekomme

Skredfarevurdering

Kraftig vind tirsdag kveld og utover onsdag vil føre til snøtransport og dannelse av ustabile fokksnøflak. Dette gjelder hovedsakelig i høyden hvor snødekket er kaldere. Det forventes mest snøtransport i vestre deler av regionen hvor det kom mest snø i helga. Det kan finnes et nyutviklet kantkornlag i overgangen mellom gammel skare og nyere snø. Enkelte steder kan det være mulig å påvirke dette laget av en enkelt skiløper. Flakskred på slike lag kan forplante seg langt og bli store. Det er usikkerhet rundt utbredelsen av problemet i regionen. En forsiktig tilnærming til skredterreng anbefales. Solinnstråling gjør at våte skred kan løsne av seg selv. Våte flakskred og skavelbrekk kan forekomme. Omfanget av våte skred er avhengig av nattefrost og hvor mye solen får varmet på dagen. Mest utsatte himmelretninger følger sola gjennom døgnet.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten har store variasjoner avhengig av høyde, himmelretning og tid på døgnet. Over skoggrensen er det myk vindpakket snø som preger overflaten, men i solsider kan overflaten være mer solpåvirket. Den gamle snødekket har blitt gjennomfuktet i alle himmelretninger etter tidligere mildvær og regn høyt til fjells.

Det er observert et nytt lag med små kantkorn høyt i snødekket, over ca. 600 moh. Laget er observert både over og under et skarelag. Utbredelsen er usikker og kan variere i ulike himmelretninger og høyder. I høyfjellet over 800moh er det fortsatt vedvarende svake lag av kantkorn dypt i snødekket. Laget ligger under opptil flere lag med is, og er generelt svært vanskelig å påvirke.

Mandag løste skiløper ut et vått løsnøskred ved Sandhornet. Søndag gikk det et personutløst, middels stort skred ved Store Strandtinden.

Fjellvær, 04.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst, endring til liten kuling fra øst om ettermiddagen. -10 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 05.05.2021

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra øst om ettermiddagen. -14 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS