Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen fredag 07.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Soloppvarming av snøoverflata kan gi våte skred og skavelbrudd. Vinterlige forhold i høyden med tilstedeværelse av vedvarende svake lag.

Skredfarevurdering

Perioder med solinnstråling kan føre til våte løssnøskred i bratte solsider. Våte flakskred og skavelbrudd kan også forekomme. Omfanget av våte skred er avhengig av nattefrost og hvor mye sola får varmet. Mest utsatte himmelretninger følger sola gjennom døgnet.

Selv om det nå er seint på sesongen, er det fortsatt vinterlig lagdeling i fjellet. Under snøen som kom forrige uke, kan det finnes et vedvarende svakt lag i overgangen mellom gammel skare og fokksnø. Flakskred på slike lag kan forplante seg langt og bli større enn forventet. Utbredelsen av dette skredproblemet er noe usikkert, men der laget finnes, tar stabiliseringsprosessen lang tid.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 6. mai 2021

Snøoverflaten har store variasjoner avhengig av høyde, himmelretning og tid på døgnet. Over ca. 600 moh er snødekket tørrere og det er fokksnø som preger overflaten, mens i solsider er overflaten være mer solpåvirket.

I høyden (over ca. 600 moh) er det er observert kantkorn i overgangen mellom gammel skare og nyere snø fra forrige uke. Hvor dette laget er begravd, og fortsatt intakt, kan variere med himmelretning og høyde. Utbredelsen er derfor noe usikker.

I høyfjellet over 800moh kan det fortsatt være vedvarende svake lag av kantkorn dypt i snødekket. Laget ligger under opptil flere lag med is, og er generelt svært vanskelig å påvirke.

Over skoggrense er den gamle snøpakken i S og V smelteomvandlet og frosset opp til fjelltopphøyde. I Ø og N er det bare deler av den gamle snøpakken som er smelteomvandlet.

Fjellvær

Torsdag 6. mai 2021

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -16 °C til -2 °C på 1100 moh. Klarvær.

Fredag 7. mai 2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -16 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Tilskyende om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS