Snøskredvarsel for region Svartisen søndag 09.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær oppmerksom på fare for våte skred i solutsatte brattheng og der det ligger flak av tørr snø høyt til fjells. Vedvarende svake lag kan gi større skred.

Skredfarevurdering

Stedvis kan det i fremdeles være lett å løse ut skred i fokksnøen fra lørdag og søndag, men det er såpass mildt at fokksnøflakene vil stabiliseres fort. Unntaket er enkelte nordvendte heng hvor fokksnøen kan ligge på rimkrystaller og overflatekantkorn. Her vil det være lett å løse ut skred.

Når solen titter frem vil nysnøen fuktes opp og det kan enkelte naturlig utløste skred.

I fjellet er det fortsatt vinterlig lagdeling i det gamle snødekket. Under snøen som kom forrige uke, kan det finnes et vedvarende svakt lag. Flakskred på slike lag kan forplante seg langt og bli større enn forventet. Utbredelsen av dette skredproblemet er noe usikkert, og kan variere i himmelretning og høyde.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Bygevær fredag og lørdag har lagt igjen vindtransportert snø av varierende hardhet i leområder over 350 moh.

Den nyeste fokksnøen har lagt seg over en hard og smelteomvandlet overflate der overflaten tidligere har vært påvirket av mildvær og sol, men på mindre solutsatte steder ligger den ferske fokksnøen over fokksnø fra tidligere i uken. Den ferske fokksnøen binder seg i utgangspunktet godt til det gamle snødekket.

Det finnes kantkorn i overgangen mellom gammel skare og nyere snø fra forrige uke (avrundede korn). Utbredelsen kan variere i ulike himmelretninger og høyder. Det er få observasjoner og usikkerhet rundt utbredelse av et slikt lag i snøen.

I høyfjellet, over 800 moh, er det fortsatt et vedvarende svakt lag av kantkorn dypt i snødekket. Laget ligger under opptil flere lag med is, og er generelt svært vanskelig å påvirke.

Torsdag ble det gjort observasjoner på et flakskred i Beiardalen, mens det fredag med observert et skred i Sandneslia (automatisk detektert).

Fjellvær, 08.05.2021

3 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Bris fra nordvest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 09.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørvest. -8 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS