Snøskredvarsel for region Svartisen mandag 10.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Sol og høye temperaturer svekker snødekket. Naturlig utløste skred våte skred kan ventes og økende varme kan svekke vedvarende svake lag.

Skredfarevurdering

Oppdatert mandag morgen: Når solen titter frem allerede fra morgenen av og med stigende temperaturer vil det gå naturlig utløste våte skred i nysnøen fra helgen. Om varmen og fuktigheten trenger ned i til vedvarende svake lag, kan det løsne større skred. Utbredelsen av vedvarende svake lag er usikkert og kan variere med himmelretning og høyde.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Bygevær fredag og lørdag har lagt igjen vindtransportert snø av varierende hardhet i leområder over 350 moh. Den nyeste fokksnøen har lagt seg over en hard og smelteomvandlet overflate der overflaten tidligere har vært påvirket av mildvær og sol, men på mindre solutsatte steder ligger den ferske fokksnøen over fokksnø fra tidligere i uken. Den ferske fokksnøen binder seg i utgangspunktet godt til det gamle snødekket.

Det finnes kantkorn i overgangen mellom gammel skare og fokksnø høyt i snødekket. Utbredelsen kan variere i ulike himmelretninger og høyder. Det er få observasjoner og usikkerhet rundt utbredelse av et slikt lag i snøen. I høyfjellet, over 800 moh, er det fortsatt et vedvarende svakt lag av kantkorn dypt i snødekket. Laget ligger under opptil flere lag med is, og er generelt svært vanskelig å påvirke.

Fjellvær, 09.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørvest. -8 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 10.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -5 °C til 2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS