Snøskredvarsel for region Svartisen tirsdag 11.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Sludd og regn kan øke belastningen på snødekket og det kan gå enkelte flakskred.

Skredfarevurdering

Nedbør som regn og milde temperaturer øker belastningen på svake lag i snødekket og enkelte større flakskred kan forekomme. Høyt til fjells, der nedbøren kommer som snø kan det være lett å løse ut skred i nysnøflakene, men flakene vil stabilisere seg fort.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nysnø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Sol og høye dagtemperaturer mandag vil fukte opp snøoverflaten før den fryser til med nattefrosten natt til tirsdag. I skyggefulle partier i fjellet vil det likevel fremdeles være tørr snø i overflaten.

Det finnes kantkorn i overgangen mellom gammel skare og fokksnø høyt i snødekket. Utbredelsen kan variere i ulike himmelretninger og høyder. Det er få observasjoner og usikkerhet rundt utbredelse av et slikt lag i snøen. I høyfjellet, over 800 moh, er det fortsatt et vedvarende svakt lag av kantkorn dypt i snødekket. Laget ligger under opptil flere lag med is, og er generelt svært vanskelig å påvirke.

Fjellvær, 10.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -5 °C til 2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 11.05.2021

5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra øst, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -2 °C til 4 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS