Snøskredvarsel for region Svartisen tirsdag 11.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Sludd og regn kan øke belastningen på snødekket og det kan gå enkelte flakskred.

Skredfarevurdering

Nedbør som regn og milde temperaturer øker belastningen på svake lag i snødekket og enkelte større flakskred kan forekomme. Høyt til fjells, der nedbøren kommer som snø kan det være lett å løse ut skred i nysnøflakene, men flakene vil stabilisere seg fort.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nysnø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Sol og høye dagtemperaturer mandag vil fukte opp snøoverflaten før den fryser til med nattefrosten natt til tirsdag. I skyggefulle partier i fjellet vil det likevel fremdeles være tørr snø i overflaten.

Det finnes kantkorn i overgangen mellom gammel skare og fokksnø høyt i snødekket. Utbredelsen kan variere i ulike himmelretninger og høyder. Det er få observasjoner og usikkerhet rundt utbredelse av et slikt lag i snøen. I høyfjellet, over 800 moh, er det fortsatt et vedvarende svakt lag av kantkorn dypt i snødekket. Laget ligger under opptil flere lag med is, og er generelt svært vanskelig å påvirke.

Fjellvær, 10.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -5 °C til 2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 11.05.2021

5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra øst, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -2 °C til 4 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS