Snøskredvarsel for region Svartisen lørdag 15.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Snødekket er vått og ustabilt, og når vedvarende svake lag blir fuktige kan det gå store skred. Vær obs på faren for våte flakskred og glideskred.

Skredfarevurdering

Det er mildt i fjellet gjennom hele døgnet og dette opprettholder faren for våte skred. Skredene kan løsne av seg selv, men også av en enkelt skiløper i bratt terreng. Vær særlig varsom i områder som er solpåvirket. Etter hvert som varmen og fuktigheten trenger ned til de vedvarende svake lagene kan det gå større, våte flakskred. Faren for glideskred og skavlbrudd øker med vedvarende mildvær.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten er fuktig/våt helt til topps, men fortsatt tørr lagdeling i snødekket. Det er mildt i regionen, samt fravær av nattefrost og utstråling på grunn av overskyet vær. Snøgrensen kryper stadig oppover. Det er store variasjoner i hvor snøgrensen ligger i regionen, alt fra 50 moh til 400 moh. Lavest i indre deler og nordvendte sider. Generelt er det mest snø i østvendte leområder.

I høyfjellet, over 800 moh, er det fortsatt et vedvarende svakt lag av kantkorn dypt i snødekket. Laget ligger under opptil flere lag med is, og er generelt svært vanskelig å påvirke.

Fjellvær, 14.05.2021

1-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra øst. -2 °C til 3 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 15.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. 0 °C til 6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS