Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen lørdag 01.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det finnes lommer med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Skredfarevurdering

Litt økende vind ventes å flytte snø inn i enkelte leområder. Selv om det ikke ventes nedbør av betydning, så finnes det løssnø tilgjengelig for vindtransport.

Vær oppmerksom på at fokksnø kan ligge oppå et vedvarende svakt lag av overflaterim eller kantkorn enkelte steder. Observasjoner tyder på at dette laget kan påvirkes av en skiløper der overliggende fokksnøflak er tynne eller myke. Vær obs på faretegn som skytende sprekker og drønn, dette er tydelige tegn på at svake lag er til stede.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 1. januar 2022

Snøbyger og vind i julehelgen har lagt igjen fokksnøflak i øst- og sørvendte leområder over trengrensen. Over skoggrensen er det generelt vindpåvirket snø, og rygger og knauser er avblåst.

I mer skjermete terrengformasjoner og under skoggrensen, ligger det løs og ubunden snø.

Over 600 moh består det gamle snødekket av harde fokksnøflak og skare, mens det i lavere områder består av smelteformer og skare.

Det er observert begynnende dannelse av svakt lag med kantkorn i fokksnøen høyt i snødekket.

Ovenfor 600 moh, er det i tillegg stor utbredelse av vedvarende svake lag som ligger under harde lag av fokksnø og skare fra november.

Det er tidligere blitt observert rimkrystaller på overflaten med stor utbredelse i terrenget. Det er stor grad av usikkerhet rundt hvor dette lag kan ha blitt nedsnødd

Fjellvær

Fredag 31. desember 2021

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til fredag. Bris fra sørøst. -18 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS