Snøskredvarsel for region Svartisen tirsdag 04.01.2022

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:

Vedvarende svake lag er svært lett å påvirke, og skred kan bli store. Fjernutløsning er sannsynlig. Unngå skredterreng.

Skredfarevurdering

Vedvarende svakt lag av kantkorn under skarelag er svært lett å påvirke og viser god evne til bruddforplantning. Dette betyr at fjernutløsning av skred er sannsynlig og skred kan bli svært store. Det er den svært kraftige vinden søndag som har ført til at det ligger store flak med fokksnø i nordvestvendt terreng over vedvarende svake lag. Fokksnøen i seg selv kan også være ustabil og trenger tid til stabilisering.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Over tregrensen er snøen svært preget av kraftig vind fra sørøst på søndag. Vinden har transportert store mengder snø inn i leområder. Snøoverflaten over skoggrensen domineres av harde fokksnøflak, skare og avblåste partier. Under skoggrensen er det løs snø der skogen er tett.

Over ca 300 moh er det vedvarende svake lag med kantkorn under skarelag. Observasjoner fra naboregionen Svartisen tyder på at laget er svært lett å påvirke og at det er svært god bruddforplantning. Det kan stedvis finnes rimkrystaller som har snødd ned.

Mandag meldes det om mange drønn i snøen.

Fjellvær, 03.01.2022

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om ettermiddagen. Stiv kuling fra sørøst, endring til liten kuling fra sørøst om formiddagen. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis sørøst opp i sterk kuling utsatte steder.

Fjellvær, 04.01.2022

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra sørøst om kvelden. -16 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS