Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Svartisen søndag 20.02.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold der det ligger fokksnø fra tidligere i uken. Det finnes områder med vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Litt nedbør sammen med vind kan gi små ferske fokksnøflak som kan påvirkes av skiløpere. Det er mulig flak kan legge seg på lommer av overflaterim.

Det finnes et vedvarende svakt lag rundt et skarelag fra mildvær i januar, spesielt i indre deler av regionen. Observasjoner tyder på at laget generelt tåler stor tilleggsbelastning, men hvis det først løsner skred på laget kan de bli store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 19. februar 2022

Det var tirsdag til torsdag kraftig vind fra østlig retning som har lagt igjen store flak med fokksnø i leområder mot vest. Snøoverflaten over tregrensen er sterkt vindpåvirket. På utsatte områder er det avblåst til eldre mildværsskare.

Det er observasjoner på at det er dannet kantkorn høyt i snødekket over skare fra 23. januar. Dette laget befinner seg under bærende fokksnø, og er derfor vanskelig å påvirke de fleste steder.

Det finnes også gamle vedvarende svake lag dypere i snødekket, men disse anses ikke å være aktive ettersom de ligger dypt begravd.

Fredag 18. feb. ble det meldt inn et skred som hadde gått over vei i Arstaddalen i Beiarn. Det er uvisst når det gikk, men det gikk trolig i løpet av de siste dagene.

Samme dag viser observasjon fra Rana at det var gode forhold for dannelse av rim.

Fjellvær

Lørdag 19. februar 2022

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -15 °C til -9 °C på 1100 moh. Skyet.

Søndag 20. februar 2022

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørøst. -14 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS