Snøskredvarsel for region Svartisen mandag 25.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratte heng med myk våt snø. Hold avstand til skavler og fjellsider med glidesprekker.

Skredfarevurdering

I høyden der nedbøren kommer som snø kan det være lett å løse ut skred i den ferske vindtransporterte snøen. Vær oppmerksom på at overflaten under den nye snøen kan være hard og isete.

Det blir kaldere, men vær forsiktig i lavereliggende områder hvis snøen er veldig våt eller ved stor solinnstråling. Det kan være mulig å løse ut våte løssnøskred.

Hold avstand og gå ikke under glidesprekker. Det er vanskelig å forutsi når glideskred løsner og det er en forsinkelse i snøen som gjør at glideskredene kan løsne selv om det blir kneppet kaldere.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Høye dagtemperaturer de siste dagene har fuktet opp snøen. Med sol fra nesten skyfri himmel de siste dagene har snøen i sør- og vest-vendt terreng selv høyt til fjells blitt gjennomfuktet og smelteomvandlet. I nordvendte og skyggefullt terreng har høye dagtemperaturer påvirket snødekket opp til 800-900 moh.

Om natten og i skyggefulle områder har snøoverflaten frosset til.

Høyt til fjells kan det fremdeles være vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket. I lavere fjellområder er kantkornlaget smelteomvandlet.

Problemet er mest utbredt i indre strøk.

Fjellvær, 24.04.2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørvest. -8 °C til 3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 25.04.2022

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh om ettermiddagen. Bris fra vest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -7 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS