Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen fredag 29.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Bygevær gjør at skredforholdene vil variere i regionen. Unngå leområder der det legger seg opp ferske nysnøflak.

Skredfarevurdering

Nysnø kombinert med sterk vind vil gi transport av snø inn i leområder. Det kan være lett for en skiløper å løse ut skred i den ferske fokksnøen. Bygevær gjør at det vil være lokale forskjeller i skredfaren innad i regionen, og skredfaren er størst der det kommer mest nysnø og vind. I lavlandet der nedbøren kommer som regn er det i utgangspunktet lite snø.

Bygevær gjør at det vil være lokale forskjeller i skredfaren innad i regionen, og skredfaren vil derfor være størst der det kommer mest nedbør og vind.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 28.04.2022

Bygevær har gitt en del nysnø de siste dagene. Det virker å ha kommet mer nedbør i ytre strøk enn i indre deler av regionen. Det gamle snødekket er hovedsakelig fuktig eller gjenfryst etter en mildværsperiode forrige uke.

Den siste tiden har det kommet nysnø som har lagt seg over et fuktig snødekke fra forrige uke. Dette kan gi forhold for rask dannelse av kantkorn nært overflaten, men det er foreløpig ikke gjort observasjoner på at laget er til stede.

I nordvendt terreng i indre deler av regionen over 1000 moh kan det fortsatt finnes svake lag i det gamle snødekket, men de vurderes ikke til å være et aktivt skredproblem.

Fjellvær, 28.04.2022

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -14 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke.

Fjellvær, 29.04.2022

12 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh om kvelden. Bris fra vest, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -10 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær vil gi lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS