Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Svartisen lørdag 30.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø på høyfjellet og i bratt, soleksponert terreng.

Skredfarevurdering

Med roligere vær vil fokksnøen fra tidligere i uken etter hvert begynne å stabiliseres, men det kan fortsatt finnes områder der det er mulig for en skikjører å påvirke snøen. Vær obs på at det kan ha utviklet seg et lag med kantkorn mellom gammelt og nytt snødekke. Dersom dette laget er til stede vil stabiliseringen gå saktere, skredene kan bli større og fjernutløsning være mulig. Vær oppmerksom på dette, og unngå skredterreng dersom det er mistanke om at laget er til stede.

I brattheng som får solinnstråling kan det gå naturlig utløste våte løssnøskred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 29.04.2022

Bygevær har gitt en del nysnø de siste dagene. Det virker å ha kommet mer nedbør i ytre strøk enn i indre deler av regionen. Det gamle snødekket er hovedsakelig fuktig eller gjenfryst etter en mildværsperiode forrige uke.

Den siste tiden har det kommet nysnø som har lagt seg over et fuktig snødekke dannet under mildværet forrige uke. Dette kan gi forhold for rask dannelse av kantkorn nært overflaten, men det er foreløpig ikke gjort observasjoner på at laget er til stede.

I nordvendt terreng i indre deler av regionen over 1000 moh kan det fortsatt finnes svake lag i det gamle snødekket, men de vurderes ikke til å være et aktivt skredproblem.

Fjellvær, 29.04.2022

12 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh om kvelden. Bris fra vest, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -10 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær vil gi lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke.

Fjellvær, 30.04.2022

0 mm i døgnet, opp mot 5 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til lørdag. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -8 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS