Snøskredvarsel for region Svartisen søndag 01.05.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Skredfaren øker som følge av mye nedbør og sterk vind. Naturlig utløste skred ventes.

Skredfarevurdering

Skredfaren øker som følge av mye nedbør og sterk vind. Over mildværsgrensen der nedbøren kommer som snø vil det bli stor pålagring med fokksnø i leområder. Store skred kan løsne av seg selv. Dersom det har utviklet seg et svakt lag med kantkorn mellom gammelt og nytt snødekke kan skredene bli større og fjernutløsning er mulig. Under mildværsgrensen ventes det naturlig utløste våte løssnøskred som følge av regn.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

De siste dagene har vært preget av bygevær som har gitt noe nedbør som snø kombinert med vind. Det har vært store forskjeller i nysnømengde og vindstyrke innad i regionen, og det virker som det har kommet mer nedbør i ytre deler enn i indre deler av regionen. Snøoverflaten kan variere fra avblåst til vindtransportert snø av ulik hardhet og ubunden snø i skjermede terrengformasjoner. Det gamle snødekket er hovedsakelig fuktig eller gjenfryst etter en mildværsperiode forrige uke.

Den siste tiden har det kommet nysnø som har lagt seg over et fuktig snødekke dannet under mildværet forrige uke. Dette kan gi forhold for rask dannelse av kantkorn nært overflaten, men det er foreløpig ikke gjort observasjoner på at laget er til stede. I nordvendt terreng i indre deler av regionen over 1000 moh kan det fortsatt finnes svake lag i det gamle snødekket, men de vurderes ikke til å være et aktivt skredproblem.

Fjellvær, 30.04.2022

0 mm i døgnet, opp mot 5 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til lørdag. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -8 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke.

Fjellvær, 01.05.2022

30 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til sterk kuling fra sørvest om ettermiddagen. -12 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS