Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen tirsdag 10.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Natt til tirsdag kan det fremdeles ventes en del våte skred, men når nedbøren avtar avtar også skredfaren.

Skredfarevurdering

Faren for naturlig utløste, våte skred vedvarer gjennom natten, men når nedbøren avtar vil trolig også skredaktiviteten avta.

Siden det er litt forsinkelse i når eventuelle glideskred løsner, kan det ikke utelukkes at de glideskredene som ikke løsnet mandag løsner tirsdag. Det er vanskelig å forutsi når glideskred løsner og på generelt grunnlag bør du unngå å oppholde deg i terreng nedenfor glidesprekker.

På de aller høyeste toppene, der nedbøren har kommet som snø de siste dagene, kan det gå enkelte naturlig utløste skred i nysnøen når nysnøen fuktes opp med stigende temperaturer tirsdag.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 09.05.2022

Høyt til fjells, særlig i indre deler av regionen ligger det stedvis fokksnø i leområder og forsenkinger etter snøværet i helgen og mandag. Der hvor vinden har tatt tak, er det avblåst til isete mildværsskare fra sist fredag. I lavere fjellområder er snødekket preget av mildværet og fokksnøen fra helgen er fuktet opp. Det gamle snødekket er smelteomvandlet.

Mandag ble det automatisk detektert to middels store skred ved Kvitrona ved Bjærangsfjorden.

Fjellvær, 09.05.2022

30 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1100 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest. -4 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis stiv kuling utsatte steder.

Fjellvær, 10.05.2022

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1200 moh om formiddagen. Frisk bris fra sør. -1 °C til 3 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS