Snøskredvarsel for region Svartisen fredag 20.05.2022

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:

Generelt stabile forhold, men fare for naturlig utløste våte skred i bratte solutsatte fjellsider.

Skredfarevurdering

Snødekket er stort sett stabilt. I bratt terreng med våt, løs snø og sol-eksponerte sider er det mulig å løse ut løssnøskred. Vær varsom i nærheten av terrengfeller. Glideskred er uforutsigbare, men kan forekomme der det er forhold for det, for eksempel der underlaget er svaberg eller bratt gressbakke. Unngå terreng under glidesprekker.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket er stort sett smelteomvandlet og våt etter lengre perioder med mildvær og regn. Høyt til fjells er det fortsatt litt tørr snø. Det er mest snø i indre strøk av regionen. Ved kysten kryper snøgrensa sakte men sikkert oppover i lia. De største ansamlingene av snø er i østvendte heng.

Observatør har ikke observert ferske skred på onsdag, men det er registrert noen ved hjelp av radar på Sandhornøya i Gildeskål.

Det er nå lite snø igjen under 300 til 600 moh.

Fjellvær, 19.05.2022

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -1 °C til 5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 20.05.2022

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. 0 °C til 4 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Skyer til utover dagen. Stedvis frisk bris i fjellet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS