Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Svartisen tirsdag 21.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vedvarende svake lag i snødekket kombinert med vind og snøvær gir en komplisert situasjon som kan føre til skred, både naturlig utløste og fjernutløste.

Skredfarevurdering

Snøbygene fortsetter og med kraftig vind fra vest vil det dannes ustabile fokksnøflak i flere leheng. Disse flakene kan være svært lett å løse ut, spesielt når de er helt ferske.

Det er usikkerhet i værprognosen knyttet til et lavtrykk som passerer område natt til tirsdag som kan gir stor lokale forskjeller i vindstyrke og nysnø mengde. Det kan potensielt være nok pålagring av fokksnø til at naturlig utløste skred forekommer natt til tirsdag.

Vær obs på at det har utviklet seg et vedvarende svakt lag i snødekket rundt skarelag under fokksnøen. Med pålagring av fokksnø i dag er det mulig at store skred kan løsne av seg selv på dette laget, og fjernutløsning kan ikke utelukkes. Det er svært vanskelig å forutsi hvor disse stedene er, men være spesielt varsom der snødekke er tynt. Får du faretegn som drønn eller skytende sprekker er dette tegn på at det vedvarende svake laget er aktivt.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 20.03.2023

Store lokale variasjoner i snøoverflate. Under skoggrensen og i skjermede formasjoner finnes det fortsatt en del løssnø. På utsatte steder er det harde fokksnø flak etter sterk vind fra ulike retning under de siste dagene.

Det har utviklet seg vedvarende svake lag av kantkorn rundt skarelag under fokksnø. Observasjoner på lørdag tyder på at der dette lag kan påvirkes, så viser den gode evne til bruddforplantning.

På søndag meldes det om kraftig snøfokk på fjellet. På lørdag ble det rapportert inn noen store drønn i nærheten av Bomfjellet.

Fjellvær, 20.03.2023

15 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om formiddagen. Liten kuling fra vest, endring til frisk bris fra sørvest om formiddagen. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Natt til tirsdag passerer lavtrykk med stor usikkerhet. Mulig økning til sørvest til vest stiv til sterk kuling sent mandag kveld.

Fjellvær, 21.03.2023

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Sterk kuling fra vest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -12 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Kraftig lavtrykk passerer natt til tirsdag. Fortsatt usikre vind- og nedbørprognoser. Følg med på oppdatert varsel. Minkende vind om kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS