Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Svartisen mandag 01.05.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
I bratt, solvendt terreng kan våte skred løsne av seg selv. Vær forsiktig i leområder og andre terrengformasjoner hvor vinden har lagt fra seg snø.

Skredfarevurdering

Der sola bryter igjennom skydekket kan det i bratt og soleksponert terreng løsne enkelte våte skred. Skredfaren er størst i lune formasjoner som får direkte solinnstråling.

En liten vindøkning kan føre til transport av snø inn i leområder. Vær forsiktig i leformasjoner som bak rygger og i renneformasjoner. Når vinden roer seg mot ettermiddagen avtar også skredfaren noe, men særlig høyt til fjells der temperaturen er kaldest kan snøen trenge litt tid før den er stabil. Problemet er strøst i de områdene som har fått mest nysnø den siste tiden. I andre deler av regionen, som ut mot kysten, vil skredproblemet oppleves som mindre aktuelt eller fraværende.

Hold avstand til glidesprekker og skavler.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 30. april 2023

Lørdag var det i Rana på 600 moh 5- 10 cm med fokksnø over gammel smelt/frys skare. I leformasjoner er det opp til 20 cm med innblåst snø. Lavere i terrenget er det hardt og smelteomvandlet snødekke. Også høyere til fjells er det trolig smelteomvandlet snø under den øverste fokksnøen opp til omtrent 1000 moh.

Fjellvær

Søndag 30. april 2023

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh om ettermiddagen. Bris fra sørvest. -11 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Av og til frisk bris utsatte steder.

Mandag 1. mai 2023

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sør, endring til bris fra sørøst om kvelden. -6 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS