Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Svartisen søndag 14.01.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i områder med vindtransportert snø i høyden, oppsøk heller ubunden snø.

Skredfarevurdering

Det ligger mer ubunden snø i høyden enn ventet, og det finnes mye løssnø som kan flyttes på. På utsatte steder i høyden kan det være lett å løse ut skred i ferske fokksnøflak som har lagt seg opp i løpet av det siste døgnet. I områder uten vindpåvirkning og ubunden snø så vil skredfaren være liten.

I naboregionen (Salten) er det observert kantkorn i overgangen mellom tørr og våt snø, men det utgjør trolig ikke noe problem så lenge det overliggende flaket forblir mykt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 13. januar 2024

Det er kommet ca. 10-30 cm med nysnø siste par døgn. Mildværet fra tidligere i uka har gjennomfuktet det gamle snødekket opp til 500-600 moh., og gitt en våt eller fuktig snøoverflate høyt til fjells. Du må trolig svært høyt til fjells (1000 moh.) for at snødekket ikke skal være påvirket av mildværet.

Det som eventuelt er igjen av svake lag i snødekket ligger nå under hard skare eller et tykt lag med fokksnø. På 600 moh. i Beiarn var det spor av fuktige kantkorn og begerkrystaller ved bakken.

Fredag er det observert noen middels store våte løssnøskred i Beiardalen.

Fjellvær

Lørdag 13. januar 2024

3 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh natt til lørdag. Bris fra nordøst. -14 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Søndag 14. januar 2024

0 mm i døgnet, opp mot 5 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra sørøst. -21 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS